5 TIPS MUDAH SEBELUM MULAKAN BISNES ONLINE

Sekarang ini ramai di kalangan kita yang gemar melakukan bisnes online, apatah lagi dalam keadaan ekonomi yang tidak stabil akibat pandemik Covid-19. Anda juga boleh mulakan perniagaan secara dalam talian untuk menjana pendapatan sampingan.

1. Jual produk orang lain atau dropship

Satu bonus jika anda mempunyai produk sendiri untuk dijual tetapi jika tiada, anda boleh sahaja menjual produk orang lain. Cari produk berkualiti, tidak memerlukan ruang yang luas untuk menyimpan stok, mudah dijual dan mempunyai jenama tersendiri. Jenama itu penting agar pelanggan tidak berasa ragu-ragu untuk membeli.

2. Bermula dengan modal kecil

Bisnes online memerlukan ilmu dan pengalaman. Jangan terlalu memikirkan tentang untung. Cuba mulakan perniagaan dengan modal yang kecil. Setelah berjaya dan mendapat permintaan tinggi, anda boleh meningkatkan modal sedikit demi sedikit.

3. Jual produk yang unik dan ‘trending’

Antara sebab pelanggan membeli produk secara online adalah kerana produk yang dijual sukar didapati di luar. Oleh itu, cuba cari produk unik. Tetapi jika anda ingin menjual produk yang sama, fikirkan kenapa produk anda istimewa dari produk lain sehingga dapat menarik hati pelanggan untuk membeli.

4. “Test market”

Sebelum menjual, buatlah ujian terlebih dahulu terhadap produk anda, samada ia barangan kecantikan, kesihatan atau barangan elektrik. Jangan keluarkan modal sebelum anda betul-betul pasti produk tersebut mempunyai nilai untuk dijual.

5. Pastikan keuntungan tinggi

Ketahui kos keseluruhan perniagaan anda iaitu modal,kos pembelian, penghantaran, pengiklanan dan lain-lain. Pastikan anda menjual produk yang mempunyai margin keuntungan yang tinggi.

BELAJAR TENTANG BISNES DAN MARKETING DI SINI


Mengira kalori tidak menjamin penurunan berat badan, dan diet yang salah hanya beri memberikan hasil jangka pendek. Cuba tips kurus berkesan daripada slimfitgel.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *