Cara Merawat Sakit Pinggang, Sakit Tulang Punggung dan Tengkuk

Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu merawat sakit pinggang, sakit tulang punggung dan

sakit tengkuk dengan cepat:

  1. Rehatkan kawasan yang sakit. Elakkan aktiviti yang menambah kesakitan anda.
  2. Gunakan ais atau pelapik kain yang panas. Anda dapat menggunakan pelapik ais untuk meredakan peradangan atau rasa sakit. Sementara itu, kain hangat dapat membantu memperbaiki aliran darah dan meredakan otot-otot yang tegang.
  3. Makan ubat tahan sakit. Beberapa ubat seperti paracetamol atau ibuprofen dapat membantu meredakan sakit pinggang.
  4. Urut atau akupunktur. Urut atau akupunktur dapat membantu mengurangi ketegangan pada otot-otot pinggang dan otot-otot punggung meningkatkan aliran darah di kawasan yang terkena.
  5. Senaman ringan. Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki atau berenang, kerana dapat membantu memperkuat otot-otot pinggang dan meredakan sakit pinggang. Bahagian tengkuk juga boleh melakukan senaman ringan seperti memandang kiri, kanan, atas dan bawah selama beberapa saat.
  6. Fisioterapi. Rawatan Fisioterapi dapat membantu mengurangi rasa sakit dan memperbaiki fungsi otot-otot pinggang anda melalui latihan dan terapi manual.
  7. Pertimbangkan untuk mengenakan penyokong pinggang atau bengkung. Ini dapat membantu mengurangi tekanan pada area yang sakit dan memberikan dukungan tambahan pada otot-otot pinggang.

Namun, jika sakit pinggang anda semakin parah atau berlangsung lebih dari beberapa minggu, segera periksakan diri ke doktor untuk diagnosis yang tepat dan perubatan yang tepat. Jangan mengabaikan atau menunda sakit pinggang yang serius kerana dapat menimbulkan masalah yang lebih serius seperti slip disc dan skoliosis.

Baca artikel berkaitan:

slip disc
fisioterapi
kaki bengkak
angin ahmar
tapak kaki sakit
tulang belakang

@tropikahq

Paraben ni bukan dekat baby je bahaya. Tapi dekat ibu mengandung pun bahaya tau 😅 #FREEPARABEN #tropikahq #productviral #tropikanaturalproducts

♬ original sound – Krim Selsema, Batuk & Kembung – TROPIKA

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *