Tips Untuk Bersukan Semasa Musim Hujan

Jika anda seorang yang aktif bersukan dan mewakili negara, musim hujan bukanlah alasan untuk tidak melakukan latihan yang konsisten. Walau bagaimanapun, sukan semasa musim hujan juga menghadapi risiko kecederaan. Jalan yang licin dan berlumpur mempunyai risiko yang tinggi untuk membuat anda tergelincir. Belum lagi risiko sakit selepas hujan. Tidak perlu risau jika anda tahu petua yang selamat.

1. Pemanasan badan

Pemanasan badan adalah motor yang wajib dilakukan sebelum membuat latihan dan setiap kali anda ingin bersenam, baik dalam cuaca sejuk dan berangin. Sebenarnya, bersenam tanpa pemanasan terutamanya dalam cuaca sejuk akan meningkatkan risiko kecederaan atau kecederaan.

Pakar mengesyorkan agar anda memanaskan sekurang-kurangnya 15 minit terlebih dahulu supaya suhu badan anda dapat meningkat dengan lebih cepat. Kemudian ikuti langkah peregangan untuk mencegah kecederaan.

Sebagai contoh jika anda hendak lari, pemanasan dinamik yang diperlukan adalah berjalan cepat atau berjoging. Kemudian senaman untuk meregangkan otot paha, punggung, dan kaki.

2. Pastikan menggunakan sunblock

Walaupun langit sentiasa mendung, ini tidak bermakna anda boleh tinggal menggunakan sunblock atau pelindung matahari setiap kali anda bersenam di luar.

Awan penapis cahaya matahari tetapi bukan sinaran UV. Yayasan Kanser Kulit mengatakan bahawa awan hanya menyekat sekurang-kurangnya 20% cahaya UV. Pendedahan UV yang berlebihan adalah faktor risiko yang menyebabkan penuaan dan kanser kulit.

Jadi, jika anda ingin bersenam semasa musim hujan, anda masih perlu menggunakan pelembap kulit, bibir dan pelindung matahari dengan minimum SPF 15-30.

3. Kekal hidrat

Udara sejuk yang selesa membuatkan kita tidak merasa haus sehingga kita lupa untuk minum. Malah, kita masih berpeluh ketika bersenam pada musim hujan.

Oleh itu, anda masih perlu minum air untuk menggantikan cecair badan yang hilang supaya tidak menjadi kering. Agar tidak lupa, buat penggera untuk minum minuman setiap 15-20 minit. Lagipon, dengan meminum air yang cukup boleh kurangkan anggota badan dari kejang.

Jika anda tidak yakin sama ada anda mempunyai cukup atau tidak, cuba semak warna air kencing sebelum dan selepas senaman. Yang lebih gelap warna air kencing, tanda yang anda perlukan untuk minum lebih banyak.

4. Cooling Down

Walaupun anda bersenam semasa musim hujan, ini tidak bermakna anda tidak perlu cooling down selepas senaman.

Sentiasa buat 5-10 minit untuk cooling down. Sebagai contoh dengan berjalan santai selepas berjalan. Ini akan melancarkan aliran darah dari otot ke jantung.

Cooling down membantu mengurangkan suhu otot yang sudah panas untuk pulih lebih cepat dan mengelakkan kesakitan. Penyejukan juga sangat diperlukan untuk mengurangkan kekejangan otot yang terdedah kepada kejadian selepas bersenam.


Kepada sesiapa diluar sana belum dapatkan insurans, boleh dapatkan di Etiqa. Pelbagai jenis insurans yang disediakan, seperti insurans nyawa, insurans rumah. Info terkini mengenai kwsp i citra, vaksin dan macam-macam lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *